19 august, 2007

Via Lara revisited

For en ca. 11 år siden var jeg for første gang ved Hægefjell og fikk en av de første opplevelsene av storveggsklating og sikring med eget utstyr. I går var det tid for et nytt besøk. Vi har vært på besøk i mellomtiden, Kjetil og jeg gikk "Reven" på forsommeren 2005. Denne gangen ble det ikke bare klatring, men en full turdag med mange fine opplevelser. Det samme turlaget som var på storen i fjor hadde i år Via Lara som mål. I stedet for det vanlige- klatre opp og rappellere ned valgte vi å gjøre det mosatt vei. Vi hadde lånt hytte i Vrådal og hadde derfra et fint utgangspunkt. Etter en bedre middag og litt korspill fredag var vi klar for tur Lørdag. Turen fra toppen av skitrekket og inn til Hægefjell er på vel 8 km. Det var en flott tur i fint terreng. Så var det rapell ned Reven. Vi brukte litt tid på å finne igjen toppen av ruta. Det er liksom litt bakvendt å komme ovenfra. Nedturen tok to timer og så var det å snu og begynne på 7 lengder opp langs Via Laras tydelige riss. Det ble en fin tur i ypperlig klatrevær. Jeg ledet hele veien og det er jo utolig fin klatring. Etter 5 timer - det tar sin tin når en er tre mann i laget - var vi oppe. Da var klokken allerede blitt 9 på kvelden og skumringen var helt klart på vei. Hjemturen til hytta ble småløping den førte drøye timen og så tusling i lyset fra en mobil den siste halv annen timen. Tilbake ved bilen noen minutter over midnatt. Da var vi jo litt slitne men ingen ting ikke badstu og kald øl kunne kurrere. Det ble sen middag, men den smakte da helt utrolig godt også.








2 kommentarer:

  1. Hei

    Hvordan sikret dere 3 i et taulag? Tenkt til å gå ruten i sommer, men usikker på hvordan man gjør ved 3 i et taulag.

    SvarSlett
  2. Det letteste er jo at tredje mann går på topptau.
    Første mann leder opp, andremann renser ruta for sikringer og når han kommer opp klatrer siste man opp på rent tau. Alternativt kan andremann klippe ut sitt sikringtau og klippe inn igjen tauet til terdjemann når han går forbi hver sikring. Så kan sistemann rense ruta. Det siste tar lengre tid.
    Skal alle tre lede da? Da bør dere knyte om tauene underveis (det tar også ekstra tid). Den som leder bør helst bare dra på et tau.

    Har dere gått denne ruta før? Om ikke så husk at den begynner med å gå litt skrått til høyre, før du kommer inn i det tydelige risset.
    For retur er rapell ned Reven et godt alternativ, eller en kan gå runt.

    SvarSlett